Anodiseren

Anodiseren is een elektrolytisch oxydatieproces, waarbij de oppervlaktelaag van het metaal wordt omgezet in een deklaag, meestal een oxyde, met beschermende, decoratieve of functionele eigenschappen. Het anodiseren wordt ook wel eloxeren genoemd.

Maatvast anodiseren : Bij maatvast anodiseren worden alle producten voor het anodiseren gecontroleerd op maatvoering. Er wordt dan bepaald hoe het proces uitgevoerd gaat worden. Bij twijfel over de maatvoering wordt overleg met de klant gepleegd. Na het proces worden weer alle onderdelen gecontroleerd op maatvoering. Het is soms zelfs mogelijk kleine maatafwijkingen met behulp van het anodiseerproces te herstellen

Bij anodiseren wordt een aluminiumoxide laag opgebouwd die gedeeltelijk in het product groeit. De laag groeit er voor ongeveer 2/3 in en voor 1/3 op. Aluminiumoxide heeft een groter volume dan aluminium. Om te voorkomen dat door de aangroei de maat veranderd wordt daarom eerst 1/3 deel van de aan te brengen laagdikte weggebeitst (bij een laagdikte van 20 micron, ongeveer 7 micron). Indien de producten die geanodiseerd moeten worden, onder of boven in de tolerantie zitten, op de standaard manier worden behandeld, dan gaat het bij nauwe passingen soms fout. Vandaar dat wij dat vooraf graag willen vaststellen.

Bij maatvast anodiseren stellen we bepaalde eisen aan de opdracht.

De opdracht moet de afzonderlijke delen specificeren, liefst met tekeningnummer. De gewenste laagdikte van de anodiseerlaag moet gespecificeerd worden alsmede de kleur. Bij de opdracht moeten tekeningen van de producten aanwezig zijn zodat we de begin- en eindmaat kunnen controleren. Bij de opdracht moet gevraagd worden : maatvast anodiseren.

Tegen een meerprijs van €45,- per order kunnen wij Uw product voorzien van een COC.