Skip to main content

Vergulden

Vergulden is een verfijnde oppervlaktebehandeling waarbij een dunne laag goud wordt aangebracht op diverse objecten. Dit proces draagt bij aan een luxueuze uitstraling en biedt ook technische voordelen zoals verbeterde geleiding en corrosiebestendigheid. Bij Haveman Edelmetaal leveren we zowel decoratieve als technische verguldingen van de hoogste kwaliteit.

Wat is vergulden?

Bij vergulden wordt een goudlaag aangebracht op het oppervlak van een object, wat zowel een esthetisch als functioneel doel heeft. De algemene term voor het aanbrengen van een metalen deklaag op materialen is galvaniseren.

Waarom vergulden?

Vergulden kan zowel decoratief als technisch worden toegepast. Bij decoratief vergulden wordt extra aandacht besteed aan een precieze afwerking en glans. Voor technische toepassingen wordt vergulden gebruikt om de elektrische geleidbaarheid te verbeteren en bescherming te bieden tegen corrosie.

Decoratief vergulden

Bij decoratief vergulden staat de uitstraling centraal. Met een zorgvuldige voorbehandeling en precieze afwerking zorgen we voor een glans en luxe uitstraling van jouw materiaal. Onze decoratieve verguldingen zijn perfect voor sieraden, ornamenten en kunstwerken, waarbij we de perfecte combinatie vinden op gebied van verschillende karaten en afwerkingen voor het gewenste effect.

Technisch vergulden

Technisch vergulden gaat verder dan alleen uitstraling en afwerking. Door het aanbrengen van een goudlaag kunnen we de diverse functionele eigenschappen van goud toepassen op andere materialen: 

 • Corrosiebescherming: Een goudlaag biedt effectieve bescherming tegen corrosie, waardoor vergulde objecten beter bestand zijn tegen oxidatie en andere vormen van aantasting door omgevingsfactoren.
 • Elektrische geleidbaarheid: Goud heeft van nature een uitstekende elektrische geleidbaarheid, wat technisch vergulden bijzonder geschikt maakt voor toepassingen waarbij een goede elektrische verbinding essentieel is.
 • Warmteoverdracht: Door de goede warmtegeleiding van goud kunnen vergulde objecten efficiënt warmte overdragen, wat voordelig is in verschillende technische toepassingen.
 • Soldeerbaarheid: Goud is soldeerbaar, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden verbonden met andere materialen door middel van solderen. Dit biedt flexibiliteit en mogelijkheden voor het creëren van complexe structuren.

Vergulden: verschillende karaten

Bij Haveman Edelmetaal bieden we verguldingen aan in verschillende karaten, waaronder 14, 18 en 24 karaat. Voor decoratieve doeleinden kunnen we spelen met verschillende tinten en afwerkingen, zoals mat of glanzend. Technisch vergulden gebeurt doorgaans in 24 karaat zonder toevoeging van glansmiddelen, wat zorgt voor optimale technische eigenschappen.

De dikte van vergulden

Een cruciale factor bij vergulden is de dikte van de aangebrachte goudlaag, die direct van invloed is op de duurzaamheid en functionaliteit van het vergulde object. Bij Haveman Edelmetaal streven we naar een optimale balans tussen de gewenste toepassing en de duurzaamheid van het verguldingsresultaat.

 • Decoratief vergulden: Voor decoratieve doeleinden, zoals bij oorbellen, wordt vaak gekozen voor een dunne laag goud, ook wel bekend als doubleren, met een dikte tussen 3 en 5 micron. Het is belangrijk op te merken dat bij deze dunne lagen de duurzaamheid kan variëren afhankelijk van de mate van gebruik en slijtage.
 • Technisch vergulden: Voor technische toepassingen speelt de dikte van de goudlaag een nog crucialere rol. Haveman Edelmetaal adviseert per specifiek doel een passende dikte, rekening houdend met factoren zoals elektrische geleiding, warmteoverdracht en bescherming tegen corrosie. We zullen u altijd adviseren op basis van onze expertise en ervaring, waarbij we ook rekening houden met de individuele behoeften en eisen.

Toepassingen en mogelijkheden

Vrijwel alles van metaal kan worden verguld, variërend van sieraden tot technische onderdelen zoals koperen connectoren en RVS membranen. De mogelijkheden zijn uitgebreid en omvatten ook restauratie van auto- en motoronderdelen en toepassingen in de petrologische industrie. Onderdelen die vaak worden verguld zijn: 

 • Sieraden
 • Koperen connector stukjes
 • Onderdelen van kwantumcomputers
 • RVS membranen in de petrologische industrie
 • (Oude) Klokdelen
 • En nog veel meer!

Afmetingen van vergulden bij Haveman Edelmetaal

Bij Haveman Edelmetaal bieden we de mogelijkheid om objecten te vergulden in verschillende maten. Onze verguldservice kan objecten behandelen met maximale afmetingen tot 2500 x 600 x 500 mm. Het is belangrijk om op te merken dat de keuze van het basismateriaal bepaalt welke voorbehandeling vereist is voordat vergulding kan plaatsvinden. Als uw object net buiten deze afmetingen valt of als het voorbehandeling nodig heeft, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag bij het onderzoeken van de mogelijkheden voor het vergulden van uw specifieke objecten.

Voordelen van vergulden bij Haveman Edelmetaal

Bij Haveman Edelmetaal zijn we groot geworden door ons specialisme en vakmanschap, waarbij massaproductie niet aan de orde is. Onze focus ligt op kwaliteitscontrole, waarbij minimaal 6 mensen betrokken zijn bij het uitvoeren van grondige controles. Door middel van onze baden kunnen we een nauwkeurige en zorgvuldige behandeling garanderen.

Wat onze service betreft, staat bij Haveman Edelmetaal persoonlijk contact centraal. Wanneer u contact met ons opneemt, krijgt u echt iemand aan de lijn die u verder kan helpen, met kennis van zaken en bereid om al uw vragen te beantwoorden. Met onze expertise streven we ernaar om aan al uw specifieke wensen te voldoen en te zorgen voor een professioneel eindresultaat.

Kosten en doorlooptijden

Voor het vergulden hanteren we een minimale orderwaarde van €75,- excl. btw, plus eventuele transportkosten. De exacte kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals materiaalkosten en arbeid. De gemiddelde doorlooptijd voor vergulden is twee weken, maar voor speciale aanvragen zijn altijd oplossingen mogelijk. We stemmen graag af wat mogelijk is. 

Meer informatie en offerte

Wilt u meer weten over onze verguldingsservice of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te adviseren en te voorzien van hoogwaardige verguldingen volgens uw specifieke wensen en eisen.

Interesse in onze services?

Schroom niet om contact met ons op te nemen voor vragen of wanneer u interesse heeft in een van onze diensten via ons online offerte formulier.

Meer informatie? Neem dan contact met ons op.